Κοντά στα Μικρασιατικά παράλια, στην πιο νευραλγική περιοχή στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, από βορά προς νότο, εκτείνονται τα νησιά μας: Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Οινούσσες, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι Κορσεών, Ψαρά νησιά τα οποία πρωτοκατοικήθηκαν στην αρχαιότητα κυρίως από Ίωνες.
Η παρουσία τους και ο πολιτισμός τους αρχίζει από την προϊστορία και φθάνει μέχρι τους νεότερους χρόνους. Ο πολιτισμός τους άκμασε κατά την 3η χιλιετία και κυρίως την εποχή του χαλκού, με σημαντικά κέντρα όπως η Πολιόχνη στη Λήμνο, η Θερμή στη Λέσβο και το Ηραίο στη Σάμο.
Λόγω θέσης, έλεγχαν το θαλάσσιο δρόμο από βορά προς νότο και ασχολήθηκαν με την ναυτιλία και το εμπόριο. Εμπόδιο και οπισθοδρόμηση στην ανάπτυξη, αποτέλεσε η κυριαρχία των Μινωιτών το 1900 π.Χ., και κατά την Μυκηναϊκή περίοδο και ιδιαίτερα τον 12 αιώνα όπου άρχισαν οι μετακινήσεις στο Αιγαίο , εμφανίζονται οι Τυρρηνοί στη Λήμνο, στη Λέσβο οι Αχαιοί και αργότερα οι Αιολείς Θεσσαλοί και Βοιωτείς. Κατά του ιστορικούς χρόνους έχουμε τους Ίωνες από την Αττική, κατά τους Βυζαντινούς περνάνε σε διάφορα χέρια, πειρατές, Φράγκοι, Βενετοί κ.λπ., ενώ κατά τους νεότερους χρόνους υφίστανται πολλά δεινά από τους Τούρκους και τελικά απελευθερώθηκαν μετά τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο, με σημαντικότερο γεγονός αυτής της περιόδου, την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, όπου ήλθε και εγκαταστάθηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων.
Σε αυτά αναδείχθηκαν μορφές και έζησαν κατά την αρχαιότητα, όπως: Ο Όμηρος, η Σαπφώ, ο Πυθαγόρας στη Σάμο και άλλοι στην νεότερη εποχή.
Η περιοχή παρουσιάζει πλούσιο φυσικό κάλος και πλούσιο λαογραφικό ενδιαφέρον για τον επισκέπτη. Συνδυάστε τις διακοπές σας με λαογραφικές εξερευνήσεις – περιπλανήσεις, χειμώνα – καλοκαίρι, παρακολουθώντας – συμμετέχοντας – καταγράφοντας στοιχεία λαογραφικού ενδιαφέροντος, από την πλούσια μουσικοχορευτική τους παράδοση και όχι μόνο.
Για δημιουργικές διακοπές με λαογραφικές αναζητήσεις-καταγραφές-περιπλανήσεις και όχι μόνο … πραγματοποιήστε εγκαίρως κράτηση καταλύματος, δια μέσου της … [booking_product_helper shortname=”booking banner”]