Μπακάλικο

Mμπακάλικο 1Το μαγαζί λειτουργούσε ως μπακάλικο από το 1957 έως το 1977. Μετά άλλαξε τη διάταξη σαν “Σούπερ μάρκετ”. Απασχολούνται μέχρι 2 άτομα και είναι ιδιόκτητο. Στις μέρες μας είναι είδος προς εξαφάνιση, αλλά σε κάποιες γειτονιές ή χωριά, εξακολουθούν να υφίστανται. Αυτού του είδους τα μαγαζιά, ήταν πολλά πριν αρχίσουν να κυριαρχούν τα “Σούπερ μάρκετ”, πωλούσαν σχεδόν τα πάντα, όπως κονσέρβες, όσπρια, χαρτικά, ποτά, τσιγάρα, είδη συσκευασίας και κάθε άλλο που μπορεί να δικαιολογήσει την ονομασία τους, δηλαδή: “Παντοπωλείο”. Η διαφορά έγκειται , στη σχέση που υπάρχει μεταξύ καταστηματάρχη και πελάτη, η οποία είναι προσωπική, δηλαδή στο παντοπωλείο υπάρχει ο άνθρωπος που γνωρίζει τις συνήθειες του κάθε πελάτη του και τις προλαβαίνει. Στο “Σούπερ μάρκετ”, αντίθετα ο καθένας είναι μόνος του μπροστά στην πληθώρα των προϊόντων και συχνά παρασύρεται αγοράζοντας πράγματα που του είναι ελάχιστα ή καθόλου χρήσιμα.
Το παντοπωλείο προμηθεύεται τις πρώτες ύλες από το χοντρεμπόριο, αλλά από το 2004 και μετά αγόραζαν οι ιδιοκτήτες τα είδη τους από το Macro, γιατί ήταν πιο συμφέρουσες οι τιμές.
Πελάτες είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι, που προτιμούν να αγοράζουν προϊόντα χύμα, ενώ οι νέοι προτιμούν τα συσκευασμένα προϊόντα, αν και τα χύμα είναι πιο φθηνά. Τα προϊόντα που συνήθως διατίθενται χύμα είναι οι ελιές, οι αντσούγιες, το ρύζι, τα όσπρια και η ζάχαρη. Επίσης σε αυτό το μπακάλικο υπάρχει ένα ψυγείο παλαιού τύπου. 
οι ιδιοκτήτες όμως σκέφτονται να κλείσουν την επιχείρηση, γιατί τα έξοδα είναι πολλά, (Τ.Ε.Β.Ε., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε.) και φορολογούνται πολύ.
Οι ιδιοκτήτες δεν θα πρότειναν σε άλλους να ανοίξουν ένα τέτοιο μαγαζί, γιατί υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός με τα “Σούπερ μάρκετ” και τα έξοδα είναι υπερβολικά πολλά.


Φιλοξενία ανάρτησης για το…
«Παραδοσιακά Επαγγέλματα στη Νίκαια του χθες … αλλά και του σήμερα»
Πολιτιστικό πρόγραμμα «4ου Γυμν. Νίκαιας, από ομάδα μαθητών 2004-2006.
Υπεύθυνες Προγράμματος:
Καλογερά Αρετή (Φιλόλογος- Διευθύντρια)
Βόσσου Αναστασία (Φιλόλογος)
Μυλωνά Θεοδώρα (Αγγλικής Φιλολογίας)

QR Code - Take this post Mobile!
Use this unique QR (Quick Response) code with your smart device. The code will save the url of this webpage to the device for mobile sharing and storage.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *