Το κατάστημα ανήκει στον Χ. Β., δουλεύει εκεί από το 1960, αλλά η επιχείρηση λειτουργεί από το 1948, η οποία ανήκε στον πατέρα του, όπου ασκούσε το ίδιο επάγγελμα. Ο ιδιοκτήτης ως έφηβος βοηθούσε τον πατέρα του, που τότε ήταν πλανόδιος εφημεριδοπώλης. Ξυπνούσαν στις 4:00΄ τη νύχτα καθημερινά και κατέβαιναν με τα πόδια, από τη Νίκαια στον Πειραιά, από όπου προμηθεύονταν τις εφημερίδες. Από εκεί επέστρεφαν στη Νίκαια με λεωφορείο, γιατί κουβαλούσαν και το εμπόρευμα μαζί τους και ήταν δύσκολο να γυρίσουν με τα πόδια. Έβαζαν τις εφημερίδες στη μέση τους, οι οποίες τότε δεν ήταν πολυσέλιδες και ούτε είχαν ένθετα έντυπα όπως οι σημερινές, τις οποίες συγκρατούσαν με μία ζώνη.
Μετά το θάνατο του πατέρα τους, το επάγγελμα το συνέχισαν ο ιδιοκτήτης και ο αδελφός του, ο οποίος άνοιξε κατάστημα απέναντι από το σημερινό. Μετά το θάνατο και του αδελφού του, ο ιδιοκτήτης συνέχισε μόνος του αυτή τη δουλειά , την οποία ακολουθεί και σήμερα ο γιος του.
Παλαιότερα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, τις εφημερίδες τις διένειμαν στα σπίτια, (πλανόδιος εφημεριδοπώλης), ενώ σήμερα τις πωλούν κυρίως στα περίπτερα. Σήμερα την πώληση – διανομή, την κάνει ο γιος του ιδιοκτήτη, συνεχίζοντας την παράδοση είτε πουλώντας τες στο περίπτερο, είτε διανέμοντάς τες , για ορισμένους πελάτες, στο σπίτι τους ή σε τράπεζες και καφενεία, αναπαριστάνοντας έτσι κατά κάποιο τρόπο ή αναβιώνοντας το επάγγελμα του πλανόδιου πωλητή εφημερίδων.
Όταν ο ιδιοκτήτης, μαζί με τον πατέρα του εργάζονταν ως πλανόδιοι εφημεριδοπώλες, ήξεραν τι εφημερίδα διαβάζει ο κάθε πελάτης και έτσι τις είχαν ταξινομημένες στη ζώνη τους, για ευκολία. Πελάτες τους ήταν κυρίως γιατροί, δικηγόροι, και καθηγητές, οι οποίοι είχαν την οικονομική άνεση για να αγοράσουν και μάλιστα κάποιοι αγόραζαν δύο εφημερίδες. Σήμερα, όσοι από αυτούς ζουν, αγοράζουν την εφημερίδα από τον ιδιοκτήτη.
Αυτή η επαφή του πλανόδιου εφημεριδοπώλη, με ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης, οικονομικής κατάστασης και μορφωτικού επιπέδου, ήταν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της δουλειάς του.
Αυτό το επάγγελμα έδωσε τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη, να γνωρίσει τον κόσμο της Νίκαιας, να τον αγαπήσει, να αγαπηθεί και να γίνει δικός τους άνθρωπος.
Σήμερα, από ότι είπε ο κος Βασίλης, τα παιδιά, δεν θέλουν να κουράζονται, ούτε να ξυπνούν νωρίς. Εάν όμως τους αρέσει αυτή η δουλειά, καλό θα είναι να την εξασκήσουν και θα έχουν ένα μεγάλο όφελος, τη συναναστροφή με τους ανθρώπους.
_____________________________________
Φιλοξενία ανάρτησης για το…
“Παραδοσιακά Επαγγέλματα στη Νίκαια του χθες … αλλά και του σήμερα”
Πολιτιστικό πρόγραμμα “4ου Γυμν. Νίκαιας, από ομάδα μαθητών 2004-2006.
Υπεύθυνες Προγράμματος:
Καλογερά Αρετή (Φιλόλογος- Διευθύντρια)
Βόσσου Αναστασία (Φιλόλογος)
Μυλωνά Θεοδώρα (Αγγλικής Φιλολογίας)