Μοδιστρική (Έμπορος Ειδών Μοδιστρικής)

m4Πήραμε συνέντευξη από τον κο Τ.Π, ιδιοκτήτη του ιστορικού μαγαζιού, του “Μαστοράκη” στη Νίκαια.
Το μαγαζί ονομάστηκε έτσι από τονπρώτο ιδιοκτήτη”, που ήταν ο αείμνηστος” πλέον Μαστοράκης”.
Ζητήσαμε από τον κο Τ.Π. να μας δώσει πληροφορίες για το αντικείμενο της δουλειάς του, την ιστορία του καταστήματος κ.ά.

Εκείνος ένας μεσήλικας, περίπου στα 45, μας είπε καταρχάς ότι ο πατέρας του πήρε το μαγαζί από τον πρώτο ιδιοκτήτη του το 1934 και το λειτούργησε για 41 περίπου χρόνια. Πουλούσε κουμπιά, ζώνες και άλλα είδη μοδιστρικής, όπως φόδρες κ.λπ. Μάλιστα ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, κατασκεύαζε ο ίδιος κάποιες αγκράφες, (υπάρχουν ακόμη τα καλούπια), και έντυνε κουμπιά με ειδικό μηχάνημα. 
Ο κος Τ.Π., διατηρεί το μαγαζί μέσα στο οποίο μεγάλωσε, αφού ο πατέρας του τον είχε μαζί του για να “μαθαίνει τη δουλειά, από τα 7 του χρόνια”. Χρειαζόταν κάποιος να κρατήσει το μαγαζί και επιπλέον μετά τόσα χρόνια ένοιωθε,  δεμένος συναισθηματικά μ΄αυτήν τη δουλειά τόσο”, που δε του πέρασε από το μυαλό του να ασχοληθεί ποτέ, με κάτι άλλο.
Μοιράστηκε μαζί μας και κάποια από τα μυστικά του. Μας είπε ότι τα κουμπιά είναι πολλών ειδών, κυρίως κοκάλινα, πλαστικά, πολυεστερικά ή από γαζόλιθο. Κατασκευάζονταν μέσα σε καλούπι με την πίεση ενός σίδερου. Σήμερα τα πιο πολλά είναι εισαγωγής από την Ιταλία, με χονδρική βέβαια πώληση. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα κουμπιά είναι χρήσιμα αντικείμενα, όπως και τα φλουράκια και οι ζώνες, διακοσμητικά στοιχεία στο ντύσιμο.
Το μαγαζί είναι συνοικιακό και απευθύνεται στην τοπική αγορά της Νίκαιας.
“Παλαιότερα που οι άνθρωποι έραβαν τα ρούχα τους, αγόραζαν κουμπιά συχνά”, οι μοδίστρες ήταν οι καλύτεροι πελάτες του καταστήματος, αλλά σήμερα ο κόσμος αγοράζει έτοιμα ρούχα και τα κουμπιά τα χρησιμοποιεί μόνο στη μεταποίηση των ρούχων, έτσι η δουλειά έχει μειωθεί πολύ, το ίδιο και τα κέρδη”. Κάποια καταστήματα, αναγκάστηκαν να μετεξελιχθούν, τοποθετώντας και πουλώντας και άλλα είδη πιο σύγχρονα, για να επιβιώσουν.
Όταν ρωτήσαμε τον κο Τ.Π, αν θα συμβούλευε έναν νέο να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα, μας απάντησε αρνητικά. Οι πελάτες μας είπε, όταν έρχονται στο μαγαζί ψάχνουν να βρουν το πιο φθηνό εμπόρευμα με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η υπομονή του ιδιοκτήτη, αλλά και η βιωσιμότητα του καταστήματος. Εξάλλου οι εποχές αλλάζουν γρήγορα και δεν υπάρχει κέρδος σ΄ αυτήν τη δουλειά”.


Φιλοξενία ανάρτησης για το…
“Παραδοσιακά Επαγγέλματα στη Νίκαια του χθες … αλλά και του σήμερα”
Πολιτιστικό πρόγραμμα “4ου Γυμν. Νίκαιας, από ομάδα μαθητών 2004-2006.
Υπεύθυνες Προγράμματος:
Καλογερά Αρετή (Φιλόλογος-  Διευθύντρια)
Βόσσου Αναστασία (Φιλόλογος)
Μυλωνά Θεοδώρα (Αγγλικής Φιλολογίας)

QR Code - Take this post Mobile!
Use this unique QR (Quick Response) code with your smart device. The code will save the url of this webpage to the device for mobile sharing and storage.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *