Σχοινοποιός, σχοινοπλόκος, σκηνοποιός, σχοινάς (Μουτάφης), επάγγελμα πολύ παλαιό, το οποίο ασκούσε και ο Απόστολος Παύλος.
Το 49μ.χ., ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα, εξόριστοι από το καθεστώς της Ρώμης, έρχονται στην Κόρινθο. Εδώ άνοιξαν εργαστήριο και ασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού.
Μετά την Αθήνα, ο Απόστολος Παύλος τους επισκέφτηκε, ψάχνοντας να βρει δουλειά. Ήταν και ο ίδιος σκηνοποιός και έτσι γνωρίστηκαν.
Οι ασκούντες αυτό το επάγγελμα, κατασκευάζουν, από μαλλί, κατσίκας (αίγας), μετά από επεξεργασία, σχοινιά, στρωσίδια (χαλιά) ή τσόλια, τρίχινα σκεπάσματα για τα ζώα (περιζώματα), τσουβάλια, τσβάλια για τα ελαιοτριβεία, ντουρβάδες (τρίχινους), βούργιες.
Η διαδικασία επεξεργασίας, είναι η ακόλουθη:
- Πρώτα χτυπάμε και ανοίγουμε την τρίχα, με τη «σβαχτήρα».
- Έπειτα βρέχουμε τις τρίχες με νερό και τις τοποθετούμε στη «μιτζίκα».
- Μετά ακολουθεί η κατασκευή του νήματος, σχοινιού, «γαζέλια».
- Τα δύο νήματα που κατασκευάζονται, γίνονται ένα και λέγονται, «καθήλια». Χρειάζονται περί τα 200 για να μπουν στον αργαλειό και να αρχίσει η ύφανση.
- Στην πορεία τοποθετούνται τα νήματα στον αργαλειό και αρχίζει η ύφανση. Μπορούν να κατασκευαστούν στρωσίδια 90 – 95 εκ. πλάτος και 5μ., μήκος. Μπορούμε να ενώσουμε δύο ή τρία για να έχουμε πιο πλατύ στρωσίδι.
Εξαρτήματα – Εργαλεία
- Έχουμε τη «σβακτήρα».
- Τη «μιτζίκα».
- Τη «σβία».
- Τα «πατσούλια».
- Το «λυτάρ’».
- Το «σιρικιέλ’».
- Ο αργαλειός, (Αντί, Ψαλίδια, Βέργα, Σπάθες, Μασούτα, Ζορμπαλάδες, Χτέν’).
QR Code - Take this post Mobile!
Use this unique QR (Quick Response) code with your smart device. The code will save the url of this webpage to the device for mobile sharing and storage.