Κυκλάδες

    Το νησιώτικο σύμπλεγμα των Κυκλάδων, με κυκλικό επίκεντρο την Δήλο, θρησκευτικό κέντρο του Απόλλωνα και με πρωτεύουσα την πανέμορφη και αρχοντική Ερμούπολη, αποτελούν το ναυτικό κόμβο προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα.

    Άγονα κυρίως εδάφη, με κλίμα ξερό και λιγοστές καλλιεργήσιμες  εκτάσεις, νησιά που φέρουν τη σφραγίδα της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, με λιθόστρωτους μικρούς δρόμους, εκκλησάκια, κάστρα και μοναστήρια. Από την ίδια σύσταση του εδάφους, προκύπτει ότι όλα προήλθαν από διάφορες γεωλογικές μεταβολές που συνέβησαν στην περιοχή.

    Μυθολογικά η δημιουργία τους αποδίδεται στη μετατροπή των νυμφών Κυκλάδων σε νησιά, λόγω της οργής που προκάλεσαν στον Ποσειδώνα.  Άλλες παραδόσεις θέλουν η ονομασία τους να προέρχεται από το ότι σχηματίζουν ένα νοητό κύκλο γύρω από την Δήλο ή από την κυκλοτερή περιστροφή των πλοίων, λόγω των επικρατουσών δυνατών ανέμων στην περιοχή. Αποτέλεσαν δε πέρασμα-γέφυρα, για εξάπλωση του εμπορίου και του πολιτισμού, μεταξύ βορά, ανατολής και νότου,  ήτοι της ηπειρωτικής Ελλάδας, της Ασίας και της Αφρικής.

    Η ιστορία τους ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους και με τον ερχομό των Μικρασιατικών φύλων, ήτοι των Κάρων, των Φοινίκων και των Λελέγων, οι οποίοι έφεραν μαζί τους το χαλκό, που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του μοναδικού κυκλαδικού πολιτισμού. Ο ακμαιότατος κυκλαδικός πολιτισμός, φανερώνει την οικονομική κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της εποχής αποτελούν τα ειδώλια.

    Σημαντικότερα γεγονότα αυτής της περιόδου αποτελούν, η κυριαρχία των Μινωϊτών, η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας και η άφιξη νέων αποίκων των Ιώνων, μετά την κάθοδο των Δωριέων, όπου υπήρξε νέος κύκλος ανάπτυξης και οργάνωσης, σε πόλεις-κράτη. Κατά την Αρχαϊκή εποχή αναδείχθηκαν σε εμπορικά και οικονομικά κέντρα οι πόλεις: Νάξος, Πάρος, Μήλος, Σίφνος κ.άλ. και ως θρησκευτικό κέντρο, η Δήλος.

    Οι Κυκλάδες κατακτήθηκαν από τους Πέρσες, συμμάχησαν δε στην πορεία με τους Αθηναίους, τους Σπαρτιάτες, κατακτήθηκαν δε πάλι από τον Φίλιππο Β΄, περιήλθαν στον Μέγα Αλέξανδρο, έζησαν την κυριαρχία των Ροδίων, των Πτολεμαίων και αργότερα της Ρώμης, όπου επήλθε και η παρακμή τους. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο δέχθηκαν πολλές πειρατικές επιδρομές και μετά τη Δ΄Σταυροφορία, περιήλθαν στην κυριαρχία των Βενετών. Οι Λατίνοι ηγεμόνες οχύρωσαν τα περισσότερα νησιά, με κάστρα και πύργους, πολλοί δε κάτοικοι ασπάστηκαν τον καθολικισμό. Αργότερα περιήλθαν υπό τον Τουρκικό ζυγό, όπου πέρασαν σε ειδικό καθεστώς προνομίων. Επετράπη δηλαδή να κατασκευάζουν πλοία για να αντιμετωπίζουν τους πειρατές και να ασχολούνται με τη ναυτιλία. Στη συνέχεια πέρασαν σε Ρωσική κατοχή και το 1821 πολέμησαν γενναία στο πλευρό των υπόλοιπων Ελλήνων, για την απελευθέρωση της Ελλάδας, όπου περιήλθαν σε αυτό με την απελευθέρωσή του. 

    Στην πορεία της ιστορίας υπέστησαν και τα δεινά του Α΄παγκοσμίου πολέμου και κατόπιν τούτου, πολλοί κάτοικοί της, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε μεγάλα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια επήλθε νέα οικονομική ανάπτυξη, λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού.

    Πέρα από τις λαογραφικές αναζητήσεις σας-περιπλανήσεις σας, παράλληλα σας δίνετε η δυνατότητα, να απολαύσετε και τις διακοπές σας.

Για δημιουργικές διακοπές με λαογραφικές αναζητήσεις-καταγραφές-περιπλανήσεις και όχι μόνο … πραγματοποιήστε εγκαίρως κράτηση καταλύματος, δια μέσου της … [booking_product_helper shortname=”booking banner”]

QR Code - Take this post Mobile!
Use this unique QR (Quick Response) code with your smart device. The code will save the url of this webpage to the device for mobile sharing and storage.