ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: “Ο Χορός στη Νέα Βύσσα Βορείου Έβρου”.

ΕΛΕΝΗ. Φ. ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ (2010).
ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΔΗΜΟΣ ΒΥΣΣΑΣ

Η Νέα Βύσσα είναι μία κοινότητα προσφύγων που βρίσκεται στις χαμηλές παρέβριες περιοχές και στο βορειοανατολικότερο πεδινό σημείο το νομού Έβρου, νότια από την παλιά ελληνική πόλη, Αδριανούπολη.
Το ιδιαίτερο χρώμα της Νέας Βύσσας, λόγω της καταγωγής της, δίνει στην κοινότητα μια ιδιαιτερότητα που την διαφοροποιεί από αυτές του υπόλοιπου θρακικού χώρου.
Στοιχεία του αστικού χαρακτήρα της Αδριανούπολης συνταιριάζονται με τη γλυκύτητα των  μελωδιών της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, επιβάλλοντας στους χορούς συρτό βήμα και ήρεμο ύφος το οποίο επηρεάζεται εκτός των άλλων και από την αστική  φορεσιά της κοινότητας, που διατηρεί το σώμα στητό, περιορίζοντας την ένταση και την ελευθερία της κίνησης.
Ο σκοπός της ερευνητικής αυτής μελέτης, η οποία σχετίζεται με τους χορούς της Νέας Βύσσας, είναι διττός. Αφενός η διερεύνηση του μετασχηματισμού των χορευτικών μορφών της Νέας Βύσσας κατά την πάροδο του χρόνου και ιδιαίτερα κατά το χρονικό διάστημα 1920-2000 και αφετέρου η διερεύνηση της χορευτικής παράδοσης και οι μετασχηματισμοί που επήλθαν σε αυτή κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Αποπερατώνοντας την έρευνα στην κοινότητα της Νέας Βύσσας, οδηγηθήκαμε σε συμπεράσματα που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη των χορών από τη μία γενιά στην άλλη.
Οι χοροί και τα τραγούδια της Α΄ γενιάς προσφύγων εμφανίζουν μία ενιαία ιδιοσυγκρασία δομής και ύφους με τους χορούς της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Οι χοροί της Β΄ γενιάς προσφύγων έχουν διατηρήσει κάποια   στοιχεία από το ύφος των χορών της Α΄ γενιάς, ωστόσο η συνύπαρξη της γενιάς αυτής με άτομα διαφορετικής κουλτούρας, εξαιτίας των μεικτών γάμων, αλλά και της μετοίκισής της στα μεγάλα αστικά κέντρα, είχαν ως άμεση συνέπεια τη διεύρυνση του χορευτικού της ρεπερτορίου, καθώς και την αλλαγή του ύφους ορισμένων χορών.
Αντίθετα, οι χοροί και τα τραγούδια της Γ΄ γενιάς, επηρεαζόμενα από τους χορούς γειτονικών κοινοτήτων, εμφανίζουν ζωηρό και ρωμαλέο ύφος με μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική ρυθμική αγωγή, κατεξοχήν υφολογικό γνώρισμα των χορών της Δυτικής Θράκης.


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 20 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΥΣΣΑΣ. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 25520 71 088.

 

QR Code - Take this post Mobile!
Use this unique QR (Quick Response) code with your smart device. The code will save the url of this webpage to the device for mobile sharing and storage.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *