Γκιώνις (Η-), ή Γκιώνης (Ο-)

Στις παραδόσεις του Ελληνικού λαού, (πολλαχού), συγκαταλέγεται και η παράδοση του: “Η γκιώνις ή ο γκιώνης”. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το θέμα, αλλά παντού συμφωνούν, ότι ήταν δύο αδέλφια, όπου τον έναν τον έλεγαν Γκιων, (Γκιώνη) ή Αντών, (Αντώνη). Σε όλες τις περιπτώσεις λέγεται, ότι ο ένας αδελφός σκότωσε, είτε κατά λάθος, είτε φιλονικώντας για ασήμαντο λόγο, τον άλλο.

Συνήθως η ιστορία αναφέρεται σε Δραγάτη με τον αδελφό του ή σε βοσκούς, (αδέλφια), σε σχέση με τα ζώα, όπου από αμέλεια ή για ασήμαντους λόγους, ο ένας αδελφός σκοτώνει τον άλλο. Από τότε, ο αδελφός που έμεινε πίσω, παρακάλεσε το Θεό να τον κάνει πουλί και ως πουλί, (τα βράδια), κρέμεται από ένα κλαδί δέντρου ανάποδα με το κεφάλι προς τα κάτω και φωνάζει-μοιρολογά αδιάκοπα τον αδελφό του, (μέχρι να στάξει αίμα από την μύτη του, σημάδι ότι ο αδελφός του παίρνει το αίμα του πίσω και έτσι ο αδελφός, (πουλί), ησυχάζει), Γκιων – Γκιων ή ‘ντών’ – ‘ντών’.

Επίσης, στην Παναγίτσα Τρικάλων Θεσσαλίας λέγεται, ότι ήταν δύο αδέλφια, όπου τον ένα τον έλεγαν Αντώνη και ο μικρότερος δεν μπορούσε να προφέρει το όνομα του αδελφού του σωστά και τον φώναζε Γκιων-Γκιων ;;;

QR Code - Take this post Mobile!
Use this unique QR (Quick Response) code with your smart device. The code will save the url of this webpage to the device for mobile sharing and storage.