Στο Θεσσαλικό κάμπο και συγκεκριμένα στο χωριό Παναγίτσα, από όπου είναι και η συνταγή της πίτας, (Ευαγγελία Κουτσίκου), παρασκευάζονται διαφόρων τύπων πίτες, όπως:
- Χορτόπιτα ή σπανακόπιτα ή λαχανόπιτα με τα χόρτα στη μέση ή ανάμεικτα με τυρί, (φέτα).
- Κολοκυθόπιτα.
- Τυρόπιτα.
- Γαλατόπιτα.
- Κρεατόπιτα.
- Τραχανόπιτα.
- Μελιτζανόπιτα.
- Πασπαλί ή Μπομπότα ή Πλαστό, (με χόρτα ή και με τυρί).
- Βασιλόπιτα, (τυρόπιτα ή σπανακοτυρόπιτα, βρεχτή με προψημένα φύλλα).
Χορτόπιτα ή σπανακόπιτα ή λαχανόπιτα
- Με γύρο και τα χόρτα στη μέση.
- Στριφτόπιτα, (με τυρί (φέτα) και χόρτα).
- Σπανακοτυρόπιτα, (με χόρτα και τυρί (φέτα)).
Τα χόρτα που χρησιμοποιούν για τη γέμιση, παίζουν τον σπουδαιότερο ρόλο στη γεύση και είναι τα:
(Λάπατα, παζιά ή σέσκουλα, σπανάκι, τσουκνίδα, μαντζουράνα, παπαρούνα, αγκαθάκια μικρά, βλήτα, ζωχοί).
Για τη ζύμη |
|
Για τη γέμιση |
|
Παρασκευή | Ζυμώνουμε τα παραπάνω υλικά, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Έπειτα κόβουμε με το χέρι μας ζύμη, για 3 φύλλα ποιο μεγάλα, (ώστε να περισσεύουν -να προεξέχουν του ταψιού, για να γίνει στο τέλος ο “γύρος”) και τα υπόλοιπα πιο μικρά, με τα οποία θα κατασκευαστούν τα εσωτερικά, (του ταψιού), φύλλα. |
Άνοιγμα φύλλου | Ανοίγουμε πρώτα τα μικρά φύλλα και στη συνέχεια τα μεγάλα και για να γίνει αυτό ρίχνουμε, (από ίση ποσότητα), 1/2 κουτάλι αλεύρι και νισεστέ στο τραπέζι και μετά αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλα. |
Στρώσιμο φύλλων & χόρτων |
|
Ψήσιμο | Ψήνεται σε ξυλόφουρνο ή στην κουζίνα, για μία ώρα, αφού πρώτα έχει προθερμανθεί στους 200 0C. |
* Η όλη διαδικασία και τα υλικά παρασκευής, φαίνονται στο video που συνοδεύει το άρθρο.
QR Code - Take this post Mobile!
Use this unique QR (Quick Response) code with your smart device. The code will save the url of this webpage to the device for mobile sharing and storage.