Χορτόπιτα ή Λαχανόπιτα ή Σπανακόπιτα

Στο Θεσσαλικό κάμπο και συγκεκριμένα στο χωριό Παναγίτσα, από όπου είναι και η συνταγή της πίτας, (Ευαγγελία Κουτσίκου), παρασκευάζονται διαφόρων τύπων  πίτες, όπως:

  1. Χορτόπιτα ή σπανακόπιτα ή λαχανόπιτα με τα χόρτα στη μέση ή ανάμεικτα με τυρί, (φέτα).
  2. Κολοκυθόπιτα.
  3. Τυρόπιτα.
  4. Γαλατόπιτα.
  5. Κρεατόπιτα.
  6. Τραχανόπιτα.
  7. Μελιτζανόπιτα.
  8. Πασπαλί ή Μπομπότα ή Πλαστό, (με χόρτα ή και με τυρί).
  9. Βασιλόπιτα, (τυρόπιτα ή σπανακοτυρόπιτα, βρεχτή με προψημένα φύλλα).
    [yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=3E9UloEEf9Y#t=13′]
    Χορτόπιτα ή σπανακόπιτα ή λαχανόπιτα
  1. Με γύρο και τα χόρτα στη μέση.
  2. Στριφτόπιτα, (με τυρί (φέτα) και χόρτα).
  3. Σπανακοτυρόπιτα, (με χόρτα και τυρί (φέτα)).

Τα χόρτα που χρησιμοποιούν για τη γέμιση, παίζουν τον σπουδαιότερο ρόλο στη γεύση και είναι τα: 
(Λάπατα, παζιά ή σέσκουλα, σπανάκι, τσουκνίδα, μαντζουράνα, παπαρούνα, αγκαθάκια μικρά, βλήτα, ζωχοί).

Υλικά για ένα ταψί
Για τη ζύμη
  1. Νερό όσο χρειαστεί.
  2. 800 γραμμ. αλεύρι.
  3. 1 πρέζα αλάτι.
  4. 1/2 φλιτζανιού, λάδι.
  5. 1/2 φλιτζανιού, ξύδι.
Για τη γέμιση
  1. Χόρτα, τα οποία τα πλένουμε, τα τρίβουμε και ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να μαραθούν.
  2. Φέτα τριμμένη, (τυρί), την οποία ανακατεύουμε μαζί με τα χόρτα.
Παρασκευή Ζυμώνουμε τα παραπάνω υλικά, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Έπειτα κόβουμε με το χέρι μας ζύμη, για 3 φύλλα ποιο μεγάλα, (ώστε να περισσεύουν -να προεξέχουν του ταψιού, για να γίνει στο τέλος ο «γύρος»)  και τα υπόλοιπα πιο μικρά, με τα οποία θα κατασκευαστούν τα εσωτερικά, (του ταψιού), φύλλα.
 Άνοιγμα φύλλου Ανοίγουμε πρώτα τα μικρά φύλλα και στη συνέχεια τα μεγάλα και για να γίνει αυτό ρίχνουμε, (από ίση ποσότητα), 1/2 κουτάλι αλεύρι και νισεστέ στο τραπέζι και μετά αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλα.
Στρώσιμο φύλλων & χόρτων
  • Ρίχνουμε λάδι στο ταψί και το απλώνουμε με πινέλο ή με το χέρι, για να πάει σε όλο.
  • Παίρνουμε με τον πλάστη τα 3 πρώτα μεγάλα φύλλα και τα τοποθετούμε στο ταψί, ρίχνοντας ενδιάμεσα λάδι, όπου χρειάζεται, στρώνοντας καλά τα φύλλα.
  • Στύβουμε καλά τα χόρτα ώσπου να φύγουν τα υγρά και βάζουμε λίγο λάδι, 2 κουταλιές αλεύρι, μία κούπα γάλα, λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Τοποθετούμε τα χόρτα στο ταψί και τα απλώνουμε ομοιόμορφα .
  • Τοποθετούμε τα επάνω φύλλα.
  • Ρίχνουμε λάδι.
  • Στρίβουμε τα τρία φύλλα που προεξέχουν του ταψιού, από έξω προς τα μέσα αυτού, σχηματίζοντας τον «γύρο» και αν θέλουμε τοποθετούμε και χόρτα εντός αυτού.
  • Βρέχουμε από επάνω με λάδι και γάλα.
Ψήσιμο Ψήνεται σε ξυλόφουρνο ή στην κουζίνα,  για μία ώρα, αφού πρώτα έχει προθερμανθεί στους 200 0C.

* Η όλη διαδικασία και τα υλικά παρασκευής, φαίνονται στο video που συνοδεύει το άρθρο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.